Kupinovo vino, kako napraviti vino od kupina

Kupine sameljite na mašini za meso i sipajte u tegle. Na kilogram mljevenih kupina odmah sipajte kilogram šećera ili 1,5 kg meda. Tegle sa kupinama ne punite do vrha već ostavite prazne za jednu četvrtinu. Ovako napunjene sudove ostavite na na tamnom mestu da odtoje 7-10 dana. Tegle nikako ne zatvarajte, već ih pokrijte krpom ili tanjirićem.

Poslije desetak dana komina će se podići a sok ostati na dnu, tada pažljivo odvadite kominu, a sok procedite u cist suv sud. Kasnije procedite i kominu (možete za to koristiti gazu ili til u koju ćete staviti kominu i dobro istiskati). Ovaj sok nemojte mešati sa onim bistrim sokom već ga sipajte u drugi sud. Operite prvobitne sudove i sada sav sok razdelite u njih ponovo ih napunivši samo tri četvrtine.

Ostavite ih u hladovinu da odstoje još nedelju dana. Tada ponovo procedite sok, kroz veoma gustu gazu, pazeći da talog ne prođe sa sokom. Ovako dobiven sok sipajte u flaše ili u balon (stakleni) i ostavite nekoliko dana da stoje povezani samo čistim platnom. Kada vino prestane da šišti mozete zatvoriti flaše i smestiti ih u podrum do zime.

Preostala komina može se još iskoristiti. Dolijte u nju vodu i ostavite je na sunčanom mestu jedno petnaestak dana. Na taj način dobićete odlično sirće.

About these ads

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Log Out / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Log Out / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Log Out / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Log Out / Izmijeni )

Spajanje na %s

Prati

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: